Zoals al eerder vermeld, werkt Joomla met templates. een template is een grafsiche schil van je website, die de look-and-feel bepaalt. Als de installatie optimaal is, dan hoef je niet veel aan een template te veranderen als je content gaat plaatsen.
Iedere Joomla website heeft een template. Ook kan iedere Joomla website meerdere templates gelijktijdig gebruiken. Dat betekent dat je 1 site kunt hebben, met compleet verschillend ogende pagina's. Dit kun je doen voor onderdelen van een site, of voor het extranetgedeelte van een site bijvoorbeeld. De kracht van Joomla is hier ook weer de mogelijkheid om een template op bepaalde pagina's te gebruiken, en een ander weer op andere pagina's. Veel templates hebben ook diverse (kleur) variaties, die vervolgens ook weer per pagina in de delen zijn.
CSS
Cascading Style Sheets (afgekort tot CSS), stijlbladen, zijn een mogelijkheid om de vormgeving van webpagina's los te koppelen van hun feitelijke inhoud en centraal vast te leggen. Het Engelse "style" heeft de betekenis van "opmaak", niet van schrijfstijl. Het begrip "cascading" (als een waterval) verwijst naar de mogelijkheid van het overerven van opmaak-eigenschappen (zie onder).
De CSS-informatie voor de vormgeving van het document wordt toegevoegd aan de HTML-code ervan. Die informatie mag in het HTML-bestand zelf staan, maar ook in een apart bestand waar het HTML-document naar verwijst. Een dergelijk extern bestand wordt ook wel stylesheet genoemd.
Een belangrijke reden voor de introductie van Cascading Style Sheets was de eenvoudigere en consistentere vormgeving van webpagina's, met minder webbrowser-specifieke eigenaardigheden. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft daartoe de standaard vastgelegd. De vastgelegde standaard is in de loop van de jaren significant uitgebreid. De oorspronkelijke standaard staat bekend als CSS1. Latere uitbreidingen staan bekend als CSS2 en CSS3. Deze laatste uitbreiding (CSS3) is gedeeltelijk nog in ontwikkeling en is als zodanig geen officiƫle standaard. Moderne browsers ondersteunen CSS1 en CSS2. CSS3 is nog geen officiƫle standaard, hierdoor is er minder ondersteuning door webbrowsers.
Moduleposities
Een module aanmaken kan, maar als je deze publiceert zonder hem zichtbaar te maken, m.a.w, je zegt 'hoi ik ben er' maar niet waar hij is, dan zal hij ook niet zichtbaar zijn. Templates maken vaak gebruik van frameworks die voor moduleposities zorgen, en dat doen ze vaak ook nog flexibel. Als je iets zichtbaar wilt maken, zul je dus een modulepositie moeten kiezen voor hetgeen je zichtbaar wilt maken.
Responsive
Alle templates die Cloudfaction gebruikt zijn responsive. Een responsive website past zichzelf aan aan de omgeving waarin hij getoond wordt met behulp van flexibele grids flexibele afbeeldingen en CSS3 media queries. Dit betekent concreet dat de site op alle devices waarme hij bekeken wordt goed zichtbaar zal zijn.