In het dagelijks gebruik merk je dat Joomla erg gestructureerd is ingedeeld. Hierdoor is minimale gewenning nodig om jezelf snel in te werken in het gebruik van jouw CMS. Ik zal de structuur en opbouw van Joomla in dit hoofdstuk nader uitleggen.
Joomla werkt met templates, menu's, artikelen en modules. Natuurlijk nog met veel meer, maar het is van belang het onderscheid en onderlinge samenhang tussen deze termen goed te kennen.
Iedere joomla website heeft in ieder geval een template, menu, modules en artikelen.
Template indeling
Iedere Joomla website maakt gebruik van een template. Standaard is een template meegeleverd bij de eerste installatie van Joomla3, genaamd Protostar. Ieder template heeft moduleposities. Dit zijn virtuele blokken, ingedeeld in een raster dat de gehele website vormt.
Bovenstaand is slechts een voorbeeld. Afhankelijk van welk template wordt gebruikt, kunnen de module posities (websiteblokken) afwijken. De kracht van Joomla is dat je een blokje in het raster kunt aan- en uitzetten al naar gelang je op een bepaalde pagina staat. Als je op een pagina contact bijvoorbeeld in de kolom je adresgegevens wilt tonen, maar niet op andere pagina's dan is dat binnen Joomla eenvoudig te regelen. Hiermee ben je ongelofelijk flexibel als het gaat om indeling van jouw content.
Met het oog op de plaasting van content en modules is het zinvol te weten wat de benamingen van de moduleposities zijn. Bij veel voorkomende posities spreekt dit echter voor zicht. Denk heirbij bijvoorbeeld aan 'footer' en 'logo' en 'search' en 'menu' en 'content' .
Artikel
Een artikel is een op zich zelf staand stuk content, ook wel tekst genoemd. Een artikel kan gekoppeld worden aan een menu, maar ook in een archief van blogs staan, of gekoppeld aan een ander artikel, of stuk tekst. Maar an sich is het niets meer of minder dan opgemaakte tekst, al dan niet voorzien van html elementen en plaatjes. Als je een artikel via een menu zichtbaar wilt maken, zul je dat artikel aan een menu-item moeten koppelen.
Een artikel wordt standaard altijd in het blok 'content' geplaatst.
Menu
Een menu is een weergave van een navigatiestructuur. Een menu plaats je, als module, op een modulepositie in een template. Als het ware een blokje in het raster van de websiteblokken:
Een pagina kan meerdere menu's hebben, op verschillende plekken. Vaak zie je een top-menu ook in een footer terugkomen. Een menu navigeert naar artikelen, maar ook naar modules, of compomenten. Een menu is een verzameling van de navigatie elementen van je website. Menu's hebben veel eigenschappen, waaronder meertaligheid, verborgen of niet, uitklapbaar en zo voort. Veel van die eigenschappen hangen samen met de keuze van het template voor jouw site.
Module
Een module is in het kort gezegd, alle extra functionaliteit naast menu's en content. Hierbij valt te denken aan een inlogvenster, een kruimelpad, een blog, een inschrijfmogelijkheid voor een nieuwsbrief, en nog veel meer. Afhankelijk van welke componenten je installeert, zullen de opties voor modules ook toenemen.