Nadat je in de backoffice bent ingelogd, zal er een back-office interface verschijnen. Dit zal een scherm zijn waar je als beheerder van je site veel mee te maken zult krijgen. En er zitten wat handige dingen in die je mogelijk op het eerste gezicht niet zult zien. Vandaar een nadere uitleg hierover.

backoffice.jpg

Als eerste heb je links boven, het cloudfaction-logo staan. Dit logo is de 'home' knop. Als je hier op drukt kom je altijd weer terug in dit venster. Daarnaast heb je de navigatie staan die ook altijd zichtbaar is. Hij is NIET altijd klikbaar. Als je in een scherm zit, zul je dit vaak eerst moeten sluiten, om weer bij deze menu's te kunnen komen. Rechts zie je de naam van je site staan, in dit geval 'Cloudfaction' en daar kun je op klikken om in een nieuw venster de site te openen, zoals een bezoeker hem zal zien. Aan de linkerkant zie ook weer een aantal 'quicklinks' terugkomen, onder Inhoud, Structuur, Gebruikers, Extensies, Onderhoud. Dit zijn de meet voorkomende dingen die je doet, en daar zitten dus al links naartoe zonder dat je die in het menu hoef terug te zoeken. Wel zo gemakkelijk.  

Als we op artikelbeheer klikken, verschijnt dit venster. Dit venster is indicatief, bijna alle vensters zijn opgebouwd met gelijke elementen.

artikelbeheer.jpg

Als eerste heb je de balk die begint met de groene knop 'nieuw'. Hiermee kun je een nieuw artikel maken. Bewerken doe je door eerst een artikel te selecteren en dan op bewerken te klikken, of te klikken op de titel van het artikel. De optie publiceren, depubliceren en overige werken ook op een selectie van artikelen. Je moet dus eerst een artikel selecteren om vervolgens een van die opties op dat artikel, of artikelen uit te voeren.

Bij de balk hieronder, heb je zoekopties, met zoekmiddelen. Als je een grote site hebt, met veel artikelen, dan kun je met de zoekmiddelen je zoekresultaat verfijnen, of het overzicht beperken. Door een zoekterm op te geven en dan op het zoek icoon te klikken zal Joomla een resultaat tonen met in de titel overeenkomende resultaten.

Bij de kolom status zie je voor ieder artikel een vinkje, sterretje en driehoekje staan. Hiermee kun je snel een artikel uitzetten, of de-publiceren. Je artikel is dan niet weggegooid, maar even 'uitgezet'. Hij is niet zichtbaar voor de bezoekers, maar in dit lijstje kun je er nog wel bij, voor bewerken. Nog een keer klikken activeert het artikel weer. Bij sommige artikelen zie je ook een slotje staan. Dat betekent dat iemand anders het artikel heeft 'ingecheckt' hetgeen ongeveer inhoudt dat die persoon er mee bezig is, en dat dit artikel op slot staat totdat die persoon er mee klaar is. Dit is bedoeld om te voorkomen dat 2 beheerders gelijktijdig aan een artikel zitten te werken. Meer over het in- en uitchecken van artikelen bij het hoofdstuk artikelbeheer.

De kolomkoppen zijn ook aanklikbaar, om de volgorde van weergave te wijzigen. door op een kolom te klikken wordt hierop gesorteerd, klik je er nog een keer op dan is de sorteervolgorde omgekeerd. 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!