In dit artikel ga ik uitleggen hoe je een blog kunt maken. Een blog is een weergave van artikelen die je hebt gekoppeld aan een cateogrie. Van belang is dus als eerste, dat je een categorie hebt. Een categorie is eenvoudig aan te maken via 'inhoud - categorieen - nieuwe categorie toevoegen'

 

categorie.jpg

Vervolgens krijg je dit venster te zien. Hier geef je de naam op van de categorie, eventueel een omschrijving en kies dan voor 'opslaan'.

nieuwe_categorie.jpg

  • Je kunt een categorie plaatsen in een andere categorie, via de optie 'hoofdcategorie'
  • Je kunt een categorie wel of niet publiceren. 
  • Je kunt het toegangsniveau aangeven. Is deze categorie voor iedereen bestemd, of voor een beperkte groep gebruikers.
  • Je kunt de taal kiezen. Mij meertalige websites is dit gewenst ivm zoekresultaten per taal.

Nu de categorie gemaakt is kunnen we via artikelbeheer artikelen gaan plaatsen in deze categorie. Als we een aantal artikelen hebben, kunnen we bij 'inhoud- artikelen' een keuze maken voor de categorie om te kijken welke artikelen er allemaal in onze blog staan.  

selectie_artikelen.jpg

Zo, we hebben nu dus een lijstje met artikelen klaarstaan om getoond te gaan woden in een blog op onze website. Hoe gaan we dit nu bewerkstelligen. Dat doen we via menubeheer.

Ga naar 'menu's - main menu - Nieuwe menu item toevoegen'. 

nieuw_menu.jpg

Geef de menutitel op, de naam van je blog, en kies bij 'menu-itemtype' middels 'selecteer' voor 'Artikelen - categorieblog'

blog.jpg

Nu verschijnt het venster waar je de weergave opties voor dit blog kunt instellen:

blogbouwen.jpg

  1. Hier kies je als eerste welke rubriek je wilt gebruiken voor je blog
  2. Hier kies je in welk menu je dit blog wilt plaatsen, als hoofdmenu, of als submenu
  3. Hier kies je bij categorie en blogweergave de opties die gebruikt worden om je blog vorm te geven. Hier moet je mee gaan spelen om te kijken wat het resultaat is.

Klik vervolgens op 'opslaan' en je blog is een feit. 

Maar... 

Je zult zien dat alle artikelen nu in zijn geheel getoond zullen worden onder elkaar. Ook is er geen 'lees verder' optie. Die zul je nu nog per artikel moeten gaan toevoegen, maar dat is niet veel werk. 

Ga naar een artikel, en bewerk dat. onder de editor heb je de optie 'lees meer' staan. Plaats de cursor na de eerste alinea van je tekst, en klik dan op die knop.

Er zal een grijze balk verschijnen, en dat is de afkapping van het artikel en het begin van de 'lees meer' optie:

leesmeer.jpg

Als je dit hebt gedaan bij al je artikelen, en in de toekomst ook doet blij nieuwe artikelen die je in deze blog gaat plaatsen, dan is je blog een feit!

 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!