Om uw website of webshop ‘aan te kleden’ is het gebruik van onder andere afbeeldingen iets wat veel voorkomt. Om echter met afbeeldingen te werken moet u wel een aantal zaken in ogenschouw nemen. Hier bespreek ik een aantal achtergronden om u meer inzicht te geven in hoe u kunt omgaan met afbeeldingen.
Een afbeelding kan een foto zijn, een tekening, of een grafiek - bijvoorbeeld in de vorm van een diagram. Een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:
- grootte van de afbeelding.
- het aantal te gebruiken kleuren.
- de kleurendiepte
Hoe minder kleuren, hoe kleiner de omvang van de afbeelding. Het is moeilijk om regels op te stellen, maar over het algemeen kan gezegd worden dat een foto zich het beste leent als jpg formaat, en een diagram of een tekening als GIF. JPG en GIF zijn de meest gebruikte afbeeldingformaten.
Het formaat JPG
Van de twee meest gebruikte images op het internet is dit er een. Een JPG comprimeert door kleuren die op elkaar lijken, samen te voegen. Indien u gaat inzoomen op een JPG afbeelding krijgt u vaak ook een wat brokkelig beeld te zien. Dit heeft te maken met het compressiepercentage. Een compressie van 80% geeft over het algemeen een goed toonbare afbeelding. Indien u lager gaat, dan moet u rekening houden met een sterk minder wordende kwaliteit. Compressie kunt u in nagenoeg ieder tekenpakket instellen. Een JPG-afbeelding heeft altijd een kleurendiepte van 16 miljoen kleuren. Hier kunt u niets aan veranderen.
Voor een foto is juist vanwege die laatste eigenschap het formaat JPG zeer geschikt.
Het formaat GIF
De wat minder gebruikte variant is de GIF. Een GIF-afbeelding bestaat uit maximaal 256 kleuren. Hiermee leent dit type zich al minder voor foto’s. Indien u een grafiek wilt weergeven is dit bij uitstek het goede formaat. Veel grafische pakketten ondersteunen de mogelijkheid om een GIF-afbeelding van meer of minder kleuren te voorzien. U kunt de kleuren dan instellen van 256, 128, 64, 32, 16 tot 4 tot aan 2 kleuren. Hoe minder kleuren, des te kleiner het formaat.
Afbeeldingen op het goede formaat maken
Eerst de vraag: wat is een goed formaat? Voor drukwerk kan de afbeelding niet groot genoeg zijn. Voor een intranet of website geldt vaak het tegenovergestelde. Om een goede middenweg te vinden is het altijd goed een afbeelding maximaal 60kb groot te laten zijn. En qua formaat is 320x240 pixels prima.
Gebruik niet te grote afbeeldingen!
Plaatjes zijn altijd te groot voor gebruik op een website. Vaak gebeurt het dat afbeeldingen niet op het goede formaat gemaakt worden voor het web. We nemen een digitale foto en zetten die online zonder iets te doen aan het formaat hiervan. Resultaat is dan dat de afbeelding te groot is, het uploaden duurt lang en de website of blog wordt trager.
(http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/)